Blog

Què és la PNI (Psiconeuroimmunologia) i com pot ajudar-te?

Per Sílvia Vilardell, nova col·laboradora de Marta Valera, body therapies

Sovint tenim problemes intestinals, migranyes, dolors crònics, al•lèrgies i acudim als medicaments receptats per tal de millorar momentàniament la nostra salut. Amb la psiconeuroimmnulogia, també coneguda per les seves sigles PNI, podem anar una mica més enllà cercant l’arrel del problema i no només tractant-ne els símptomes.

nous

La PNI és una ciència que estudia els mecanismes d’acció de les disfuncions orgàniques i ofereix l’oportunitat de descobrir la interacció entre el sistema nerviós i el sistema immunitari.

La medicina actual busca solucionar el símptoma el més ràpid possible, apagant la llum vermella del perill, però el problema de base continua existint i, en alguns casos, es torna crònic. Els medicaments alleugen el símptoma; la PNI intenta cercar l’arrel del problema i solucionar-lo a través de canvis d’hàbits -alimentació, exercici físic, calma del sistema nerviós i descans-, i reduint medicació (sempre amb consens amb el professional mèdic), que normalment té molts efectes secundaris adversos.

La disciplina no és nova: fa 40 anys dos científics americans, Robert Ader (psicòleg) i Nicholas Cohen (immunòleg), van revolucionar la comunitat científica quan van demostrar, a través dels seus experiments científics amb rates, com alterava un estímul nerviós les cèl•lules del sistema immunitari. I és que el nostre fabulós sistema nerviós tradueix el nostre estat d’ànim segregant citoquines (missatgers que li diuen al cervell com es troba cada òrgan).

Així doncs, la PNI busca l’equilibri entre els diferents sistemes del cos humà: l’hormonal, l’intestinal i l’emocional, sempre en conjunció amb el coneixement mèdic. Es tracta de treballar en equip per tal de multiplicar l’efecte sanador i que la solució arribi l’abans possible.

Terapeuta Silvia

 

Com treballa la Psiconeuroimmunologia?

A través d’una consulta es realitza una exhaustiva entrevista on s’intenta arribar a un diagnòstic inicial, s’explica el perquè i la proposta d’uns canvis d’hàbits, consensuats amb el pacient.

L’abordatge és bàsicament nutricional i de canvis d’hàbits en el dia a dia. És un procés d’un cert temps, a avaluar en cada cas, perquè els hàbits adquirits al llarg de la vida no es poden canviar en dos dies; es tracta d’un aprenentatge.

 

En quins ámbits es pot aplicar la PNI?

La psiconeuroimmunologia clínica pot beneficiar en gran mesura la teva qualitat de vida, millorant:

  • Processos digestius
  • Problemes hormonals
  • Migranyes
  • Dolors crònics
  • Al•lèrgies
  • Hipotiroïdisme
  • Problemes amb la regla
  • Patologies autoimmunes
  • Rendiment esportiu
Terapeuta Silvia

En aquest últim cas, si ets esportista i vols millorar el teu rendiment, la PNI et pot ajudar amb una pauta alimentària, en un canvi de composició corporal, fent que les teves digestions no siguin un problema, en tenir unes bones estratègies en cursa i en saber si t’has de complementar o no.

22 de maig de 2018 Articles , , , , , , , , , , ,