Blog

Diguem de què treballes i et diré quins dolors pateixes

Els moviments repetitius i les males postures són els causants de molts dels dolors musculars de la nostra vida quotidiana. Per a que aquests dolors no acabin sent crònics i no ens mortifiquin en el nostre dia a dia, la clau rau tant en la prevenció (evitant les males postures) com en el seu tractament: fer estiraments diàriament, practicar esport i fer-se massatges amb regularitat.

Treballar en una oficina no és el mateix que treballar en una cuina; per tant, les molèsties musculars tampoc seran les mateixes. És a dir, cada ofici requereix uns moviments específics que fan que una part del cos quedi més afectada que un altra.

Músics

Masaje y estiramientos para los dolores de espalda consecuencia del trabajo

Dominar un instrument a la perfecció requereix moltes hores de dedicació i sovint la postura que es manté durant tot aquests temps no és la més adequada.

La mala postura més comuna d’una persona que toca un instrument assegut és seure malament, és a dir, posar els peus de puntetes, les cames creuades i/o el cul a la punta del seient. Això provoca l’escurçament dels músculs de la cama i la mala circulació, per no dir la sobrecàrrega en la zona lumbar i el maluc.

En canvi, les persones que toquen drets tenen tendència a posar el pes de tot el cos recolzat en una sola cama. Aquest fet fa que l’estructura del cos es vegi descompensada. A més a més, el fet d’avançar el cap per anar a buscar l’instrument (en el cas dels de vent) o una mala col·locació del faristol, també pot comportar una sobrecàrrega a nivell cervical.

A part de les problemàtiques anteriors, els músics acostumen a patir lesions com el síndrome del túnel carpià, l’epicondilits (colze de tenista), i l’anomenada escàpula alada, provocada per la tendència de pujar les espatlles, provocant les contractures cervicals.

Oficines

Masaje y estiramientos para los dolores de espalda consecuencia del trabajo

El fet d’estar davant d’un ordinador és sinònim de patir contractures a la part alta de l’esquena. Els factors que sovint causen aquestes molèsties són: la distància i l’alçada incorrecta del monitor, no seure amb l’esquena recta, o que amb el pas de les hores vagis aproximant la vista a la pantalla perjudicant el coll. Per altra banda, si afegim atendre aquelles trucades inacabables per telèfon sense auriculars, aguantant el telèfon amb l’espatlla i anant fent feina, ja podem donar la benvinguda als mals de caps, marejos i torticolis.

A més a més, si no et desenganxes del ratolí també pots patir dolor a nivell d’espatlla, pectorals i dorsals.

Recorda que seure malament, com per exemple, amb les cames creuades o el cul a la punta de la cadira, pot provocar dolors lumbars, inflamació de les cames i retenció de líquids.

La cirereta del pastís és la temperatura a dins l’oficina. Molts poden pensar que estan resguardats de la temperatura exterior, però la realitat es que hi ha pocs llocs on la gent no passi fred o s’asfixia de calor. Si la teva taula està a prop de l’aire i et dona directe ja és un punt més a sumar per patir de les cervicals.

Educadors

En funció del cicle formatiu en que treballi un mestre, pot tendir més a patir muscularment en una zona o un altra. Si parlem de llar d’infants o infantil, les lumbars i la zona glútia solen ser les més afectades. Les postures que produeixen aquestes contractures són, agafar els nens a coll, ajupir-se constantment, donar-los-hi la mà en la fase de començar a caminar -on la postura que adoptes no és ni ajupit ni dret del tot-. No ens oblidem de la famosa fase d’adaptació a l’escola, en la que en alguns moments és inevitable haver de treballar amb un infant en braços. Aquest fet provoca que l’espatlla, el braç i la cervical també pateixin.

En altres edats potser no és tant físic, però cal contar que durant les èpoques d’informes i l’estrès de la classe en el dia a dia, la tensió és real. La zona afectada ja depèn més de la pròpia persona, la seva debilitat o tendència a acumular els nervis i la tensió, com pot ser: les cervicals, la panxa, o inclús la baixada de defenses un cop finalitzat el trimestre.

Fotògraf

Masaje y estiramientos para los dolores de espalda consecuencia del trabajo

La creativitat és part de la teva feina, però ja saps que per aconseguir-la pots acabar amb l’esquena contracturada. Els teus factors de risc són les males postures que fas per aconseguir el millor angle o carregar-te a l’esquena el teu material (el trípode, la càmera, els reflectors, els focus i qui sap de quina manera), buscant la millor escena exterior.

Tot això fa que els rotadors del braç, les lumbars, les cervicals i l’espatlla es vegin afectades. Amb tot això, si li sumes les hores posteriors que et passes retocant les fotografies davant de l’ordinador, encara incrementes més les probabilitats de contracturar-te.

Pagès

Tens la fama de tenir un físic corpulent, resistent i que ho aguanta tot, però com tu ja saps la realitat és que també pateixes dolors. Treballar de sol a sol els 365 dies de l’any, patint els efectes secundaris de cada estació -cops de calor, pluja, fred i neu- acaba passant factura.

Independentment de quina sigui la teva especialitat, la contractura més comuna és la de la zona lumbar. A més a més, li pots sumar altres molèsties en funció de l’època de l’any i de la feina que et toqui fer (collir, cultivar, netejar, portar el carretó i/o el tractor a munt i avall). Aquestes molèsties poden provocar dolor als genolls, rotadors del braç, dorsals i les estructures musculars relacionades amb el maluc.

Transportista

Et passes hores i hores al volant estressat per arribar al lloc a l’hora i a més a més aguantant retencions. Aquesta tensió és tradueix en contractures a les cervicals i a l’espatlla. A part, carregar i descarregar, moure caixes i pujar i baixar de la furgoneta, farà que comencis a notar molèsties als genolls i al maluc. El més comú d’aquesta professió, però, és patir de la zona lumbar i glútia. A més a més, si comptem amb la possibilitat de conduir amb objectes a les butxaques posteriors dels pantalons, augmenta la possibilitat de patir la falsa ciàtica (síndrome del piriforme). Tantes hores assentat també fa que pateixi la zona isquiotibial i puguis tenir problemes de circulació a les cames.

Cuiners

Menjar fora de casa o comprar-la feta sempre té un valor afegit: la nostra cuina està neta i el menjar és bo i immediat. Però les persones que el fan, a part de l’art de la cuina, passen moltes hores dretes, mouen olles grans i pesades, cosa que ens porta al seu patiment més comú: fatiga a les cames, dolor als braços i les espatlles i el túnel carpià.

Esportistes

Cada disciplina té la seva lesió per excel·lència, però el que tenen en comú tots els esports és l’escalfament previ i els estiraments posteriors per evitar les lesions. Alguns exemples són:

  • Futbol: isquiotibials, quàdriceps, adductors i rotadors de la cama.
  • Bàsquet: capsulitis, fascitis plantar, turmells, genolls, lumbars, rotadors del braç.
  • Handbol: menisc, lumbars i rotadors del braç.
  • Tenis i pàdel: el més clàssic és el famós colze de tenista.
  • Córrer: pedrada del bessó, quàdriceps i isquiotibials.

Tot i així, cada cas és particular i sempre cal examinar totes les zones musculars tenint en compte la seva pròpia historia clínica. D’aquesta manera és podrà dur a terme una sessió personalitzada, combinant diferents tècniques i recomanant estiraments específics per notar la millora el més aviat possible.

3 de novembre de 2015 Articles , , , , , , , , , ,